Fyr till fyr på Öland

 
Långe Erik
 
Här har du en riktig pärla till event i cykling, att ha på din bucketlist!
Att delta i "Fyr till fyr" på Öland, är en uppelvelse för såväl gom som syn. Fina, bra och nästintill bilfria vägar vid denna tid på året. Blåsten är det du får kämpa med här, men i gengäld slipper du backar. Det är lätt att få feeling på de bilfria härliga vägarna, känslan att bara trampa på i hög fart infinner sig, men kanske gör detta lopp sig bättre att bara njuta och ligga i klungan och prata? det är såklart upp till var och en. Men tidtagning, chip och nummerlappar får du inte här, och det finns gott om naturupplevelser att vila ögonen på under vägen! Landskapet är underbart, inte minst när man cyklar längs den vackra kustvägen upp till Sandvik på västra sidan av ön.
 
 
 
 
 
Emellanåt får du också bara lugnt stanna och vänta medan diverse kreatur passerar vägen. Det kan vara en kossa med sin kalv som inte alls tänker skynda minsann, eller ett får som diar sitt lamm mitt på vägen, de sitter lugnt kvar och undrar vad vi är för ena konstiga saker på två hjul som stannar och glor på dem.
 
En del färistar blir det att cykla över på denna sköna ö, tricket är att inte bromsa in utan med full fart köra över, för att undvika onödiga inbromsningar och gummibandseffekt i en klunga.
 
På grund av en del sträckor med smala vägar blir det trångt vid mötande av trafik, tex stora husbilar. Då behövs det att man går ner på ett led istället för par, i en klunga. Bra om man övar på detta, eller går igenom innan start, något att tänka på och diskutera när man är en klunga med många cyklister, det blir långa led och kan lätt bli gummibandseffekt även här, man får ha tålamod. Men eftersom man är indelade i grupper med tänkt snitthastighet, är det ingen som blir lämnad och varje grupp får en utsedd gruppledare som instruerar sin grupp, mycket bra!
 
35 mil på 2 dagar, fördelat på 19 och 16 mil. Dag 1 gick från Färjestaden söderut mot Långe Jan och sedan norrut igen, längs med kusten på västra sidan, för att sedan avsluta på östra sidan där vi bodde på vandrarhem Hagaby/Lantgården. God lunch intog vi på Gammalsbygården. En servicebil hade fraktat våra väskor från Färjestaden och väntade på kvällen vid ankomst till vandrarhemmet.
 
Gammalsbygården
 
Långe Jan
 
Stopp längs med vägen ca var 5:e mil var välkommet, med kaffe och gofika. Inte minst första dagen, där cyklingen startade med hällande regn och blåst de första milen. När himlen sedan sprack upp och solen tittade fram vid Långe Jan kändes livet på cykel lättare igen ;).
 
En av de välbehövliga fikapauserna under de regniga milen, starten på lördagen.
 
 
 
I bakgrunden fixas en punka.
 
Dag 2 gick från Hagaby upp till Långe Erik och sedan förbi bla Böda Sand. Härligt väder, fina vägar, goa fikapauser och go lunch på Ölands golfklubb. Dag 2 kände jag av naturliga skäl av kroppen lite mer, nacke och rygg tex, så ben/rygg-sträckare, goa fikapauser och snack med härliga medcyklister, var extra välkomna!
 
 
Himmelsberg
 
När vi nådde Färjestaden på eftermiddagen var det skönt med en dusch och avslutande måltid med öländska kroppkakor, innan hemfärd mot Göteborg.

Kommentera här: