TYST HJÄRNAN!! Du ska också vila nu!

 
Idag provade jag ett nytt yoga-ställe. Lockades av bilder på nätet av fantastiska lokaler med höjd, frihetskänsla, härlig atmosfär och rogivande utsikt. 
Många gånger har jag varit på hot yoga på mitt stam-yoga-hak där instruktören drömmande säger efter avslutat pass: "tänk om vi hade haft ett hav utanför nu att bara springa ut och doppa oss i"....
På detta nya stället är det nästan verklighet.
 
Hur som helst, det som hände idag och som är så otroligt fascinernade med yogan, när man avslutar passet med savasana, vila, avslappning, är att viktiga fina tankar/tillstånd kommer till dig.
 
Jag brukar se fram emot detta och tänka: undrar vad som händer idag i savasana.
Tydligast blir det för mig i hot yogan. Beroende på musik till savasana hamnar jag plötsligt i sinnet på det som nog säkert är att betrakta som mitt "happy place" utan att jag bestämt det själv. Det är min hjärna som bestämmer.
Mer om det nån annan gång.
 
Det som hände idag var att denna tanke kom till mig:
Min hjärna är ett universum. Mitt universum. Det är så otroligt stort och oupptäckt att jag gärna vill spendera mer tid där. Med mig själv. För det är DÅ de bra fina tankarna och idéerna kommer.
 
Samtidigt brottas jag där och då på mattan med mig själv att egentligen är det nu hjärnan ska vara TYST!
TYST HJÄRNAN! Du ska också vila nu!
 
Och det är så jag också inser hur otroligt SVÅRT det är, för vi matas av intryck heeeela tiden. Det är svårt att bara stänga av. Och jag inser också, IGEN, hur viktigt det är att hjärnan bara få ha tyst.
 
Men: just nu i livet är det så, att det är NU inspirationen kommer. Det är NU de bra idéerna kommer och det är NU klarheterna kommer.
Jag låter det hända.
Troligtvis/förhoppningsvis har min hjärna vilat under yoga-passet...
 
Och när det gäller min favorit i livet: cykling+yoga, så klarar jag mig inte utan yoga efter cykling längre. Knäna får sitt, ryggen, nacken får sitt i yogan och tar man sig tid för en savasana efter cyklingen blir effekten potentierad: endorfinfrisläppet plus vilan gör UNDER för dig.
 
puss o kram o ha en bra helg, ni som läser.
PS. skriv GÄRNA kommentar när ni läst! det är så roligt att få höra vad just DU tycker och tänker!
1 Lena Brorsson Alminger:

skriven

Min hjärna är jättesvår att få tyst på. Jag tränar periodvis på djupandning och det går inte: Breven, jobbet, födelsedagen, konflikten, middagen, brödet som jäser, svärföräldrarna, fakturorna, ortopedbesöket...Runt, runt...Du fick alltså tyst på din hjärna!? Var det p g a ditt universum? Ett universum är en sååå vacker tanke...

Svar: Hej Lena och va kuuuul att du skriver! Tack för det, alltid kul med respons! Och nä... jag har jättesvårt att få tyst på min hjärna MEN jag kan säga att yogan hjälper mig jättemycket att vara i nuet! Det blir en koncentration och närvaro som är svår att beskriva i yogan, den måste upplevas. Men det tar tid och man måste ge det tid och jag är glad att jag har gjort det för det blir en fristad!
Det är då svårare även nu för mig under den s k avslappningen efter passet. I yogan har man alltid lång nedvarvning efter ett pass. Och jag brukar tänka att TÄNK att man i yogan lägger så mycket tid på att "varva ner" efter ett pass där egentligen hela passet går ut på att vara närvarande och få kontakt med dig själv och balans i din kropp?! Då borde man rimligtvis lägga minst lika lång tid på nedvarvning efter ett intensivt/fysiskt/hoppande/skuttande/svettande/pumpande pass, eller hur? Men hur ofta gör vi det?
I yogan lär man sig att närvaron och balansen, insikterna och vilan, det mentala är minst lika viktigt som det fysiska.

Jag har svårt att få stopp på hjärnan under avslappningen men det beror mycket på omständigheterna. Musik lockar mig också till närvaro, så beroende på vilken musik som spelas under avslappningen så avgör det i vilket "stat of mind" jag hamnar!
OCH, VIKTIGT, jag har lärt mig att acceptera! Acceptans, just idag villar sig hjärnan bort i tankar fast jag inte vill det och då är det ok! Inte klandra sig själv för det utan bara: jaha, så här var det tydligen idag....
Man ska vara snäll mot sig själv, belöna och tänka vackra tankar så ofta det går.
Så mycket energi slösas i onödan på saker som kommer att lösa sig ändå.
Insikter som att jag är ett eget litet universum är väl inte så dumt att komma till under en avslappning efter yogan? Tänk såhär: vad bra av mig själv att jag kom på detta just nu. Och belöna sig själv genom att tänka: va bra att jag gick på yogan och slappnade av efteråt så att mina tankar bara fick energi och min hjärna kom på nåt nytt. Hurra! :))
bikeyogamama

Kommentera här: